preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Rijeka
Vijesti

Memorijalni centar Lipa pamti

Učenici II-5, II-6 i II-7 razreda posjetili su u utorak, 7. studenog Memorijalni centar Lipa pamti u pratnji profesora povijesti Loberta Simičića i svojih razrednica Ane Uljar i Dunje Frković. Lošem vremenu usprkos, održali su tri odlične radionice i završnu prezentaciju radova.

Memorijalni centar Lipa pamti otvoren je u travnju 2015. godine na mjestu starog Spomen muzeja koji je u Lipi djelovao od 1968. do 1989. godine. Obnavljanjem muzeja obnavlja se i memorija na teško povijesno nasljeđe Lipe koja je 30. travnja 1944. godine, u svega nekoliko sati, izgubila 269 svojih stanovnika, većinom starce, žene i djecu. Zločin su počinili nacisti i fašisti u sklopu ofenzive Braunschweig, akcije čišćenja terena od partizanskih „bandi“. Ubijanje civilnog stanovništva popraćeno je krađom njihove imovine, a potom i paleži većine stambenih i gospodarskih objekata. Kraj Drugog svjetskog rata Lipa dočekuje na koljenima a preživjeli Lipjani nemaju domova kojima se mogu vratiti. Započinje duga i mukotrpna obnova mjesta te nastavak života obilježen osjećajem gubitka. Danas Lipa živi i pamti.


Muzejski postav Memorijalnog centra Lipa pamti interpretira povijest Drugog svjetskog rata na području Liburnijskog krasa koje, pored Lipe, obuhvaća mjesta Pasjak, Rupu, Šapjane i Brdce. Memorijalna baština Drugog svjetskog rata nadopunjena je pregledom kontinuiteta života na ovim prostorima, od prapovijesti do danas, pri čemu je poseban naglasak stavljen na kulturno-povijesnu baštinu Lipe prije, ali i nakon samog stradanja. U zbiru baštinskih karakteristika ovog kraja, stradanje 30. travnja 1944. sagledano je u širem kontekstu, kao jedna u nizu odrednica identiteta vitalne i potentne zajednice Lipjana.

Muzejska djelatnost Centra bazira se na muzeološkim praksama zavičajnog muzeja temuzeja zajednice. Upravo u zajedništvu s lokalnim stanovništvom Centar će aktivno doprinositi istraživanju i kreiranju identiteta ovog kraja, ali i iznalaženju novih i održivih mogućnosti njegova razvoja. Programske aktivnosti Centra biti će usmjerene promicanju tolerancije, nenasilja te života koji, u mnoštvu svojih pojavnosti i obilježja, predstavlja najveću civilizacijsku dragocjenost i baštinski potencijal.

Memorijalni centar Lipa pamti dislocirana je zbirka Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Preuzeto s web stranice lipapamti.ppmhp.hrPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mirjana Lončar   datum: 10. 11. 2017.

 

Dragi korisnici,

za potpuni pristup našim stranicama koristite CARNet-ove korisničke podatke. Podatke možete zatražiti kod svog web administratora u školi.

Web administrator:

Bosiljka Jelača, prof.

 

P.S. Ako se ne logirate ostajete bez sadržaja dostupnog registriranom korisniku.

  


Od 7. rujna 2015. godine smo u novoj zgradi na adresi Braće Branchetta 11a. 


Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Vremenik pisanih radova

Katalog knjižnice

e-Dnevnik

Korisni linkovi
Poučavanje

Ministarstva
 • MZOŠ

Agencije
 • AZOO
 • ASOO
 • NCVVO

Upisi u srednju školu

Projekti

Info


Tražilica

Google

Anketa
Želim se upisati u smjer:Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Forum
preskoči na navigaciju