preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
ŠKOLA ZA ŽIVOT

Vijesti

Svjetski dan bubrega

,Bubrezi i zdravlje žena- budi svjesna, odluči i provjeri.“ Pod ovim je sloganom 08.ožujka ove godine obilježen Svjetski dan bubrega jer se istoga dana obilježavao i Međunarodni dan žena. Učenici su zajedno sa aktivistima Udruge dijaliziranih i transplantriranih bubrežnih bolesnika Primorsko-goranske županije te djelatnicima Zavoda za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega dijelili letke, mjerili krvni tlak i šećer u krvi te razgovarali sa sugrađanima o zdravstvenom odgoju, zdravstvu i prevenciji bolesti bubrega. 


U akciji su sudjelovali učenici (smjer medicinske sestre/tehničari ) V.2 razreda: Ivona Budisavljević, Ines Čargonja, Enriko Dulaj, Melani Đeneš, Karlo Fućak i Carla Lučić te učenici IV.-1 razreda: Doris Jeličić, Samantha Jelovica, Sandra Kovačić, Lorena Krakić, Karla Lucić, Valerija Maksimov, Tea Mršić, Gabrijela Pašić i Dorotea Spano pod vodstvom profesorica Ivane Vukonić i Snježane Salopek. Također su sudjelovali i medicinske sestre i tehničari iz KBC Rijeka: Željka Vidić, Ana Lovrić, Domagoj Volenik, tajnica Udruge dijaliziranih i transplantriranih bubrežnih bolesnika gospođa Višnja Žepina i ostali članovi. Ovim putem se zahvaljujemo i gospođi Sofiji na predivnim balonima! Zašto obilježavamo Svjetski dan bubrega? Cilj je je podizanje svijesti o životno važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja te smanjiti učestalost bubrežnih bolesti i njen štetan utjecaj na cijeli organizam. Zašto su bubrezi važni? Izuzetno su važni za naše zdravlje i kvalitetu života. Ne samo da čiste naš organizam nego i reguliraju krvni tlak, održavaju čvrstoću kostiju i stimuliraju stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja nose kisik po tijelu. Žene i kronična bubrežna bolest Kronična bubrežna bolest (KBB) je svjetski javnozdravstveni problem s nepovoljnim ishodom zbog razvoja bubrežnog zatajenja i prerane smrti. KBB pogađa oko 195 milijuna žena u svijetu i trenutno je 8.vodeći uzrok smrti kod žena s oko 600 000 smrtnih slučajeva svake godine. Što možete učiniti za svoje bubrege? 8 zlatnih pravila! 1. Budite fizički aktivni i u formi 2. Redovito kontrolirajte šećer u krvi 3. Kontrolirajte krvni tlak 4. Jedite zdravu hranu i kontrolirajte tjelesnu težinu 5. Održavajte zdravi unos tekućine 6. Ne pušite 7. Ne uzimajte nekontrolirano lijekove 8. Provjerite funkciju bubrega ako imate jedan ili više rizičnih čimbenika.

Karla Lucić IV.-1Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Silvana Bićanić   datum: 14. 3. 2018.

 

Dragi korisnici,

za potpuni pristup našim stranicama koristite CARNet-ove korisničke podatke. Podatke možete zatražiti kod svog web administratora u školi.

Web administrator:

Bosiljka Jelača, prof.

 

P.S. Ako se ne logirate ostajete bez sadržaja dostupnog registriranom korisniku.

  

    

Medicinska škola u Rijeci ima razvijenu misiju koja je proizašla iz duge i bogate medicinske prakse u Gradu Rijeci koja je formirala visoko kvalitetnu obrazovnu instituciju za potrebe zdravstvenih kadrova unutar Republike Hrvatske . Škola ima regionalni i nacionalni značaj. Medicinska škola u Rijeci obrazuje zdravstvene brandove u suvremenom hrvatskom odnosno europskom okruženju prema potrebama tržišta rada.

Ravnatelj

Alen Vukelić,dr.med.

 

Od 7. rujna 2015. godine smo u novoj vlastitoj zgradi u secesijskom stilu na adresi Braće Branchetta 11a između Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci.U neposrednoj blizini nalazi se i naš drugi objekt u sklopu KBC-a na adresi Cambierieva 17. 

 


e-Dnevnik

Korisni linkovi
Poučavanje

Ministarstva
 • MZO

Agencije
 • AZOO
 • ASOO
 • NCVVO

Upisi u srednju školu

Projekti

Info


EMA


Katalog knjižnice

Tražilica

Anketa
Želim se upisati u smjer:


preskoči na navigaciju