2009-11-10 00:00:00

Vježbe vetrinarskih tehničara u klaonici

U sklopu predmeta Higijena namirnica animalnog podrijetla predviđeno je da učenici IV-3 razreda, programa veterinarski tehničar, upoznaju i sami sudjeluju u pregledu trupova i organa nakon klanja domaćih životinja, kao i u procjeni higijenske ispravnosti pregledanih trupova i organa. Zahvaljujući susretljivosti gospodina Marijana Semiona i mr.sc. Grge Rukavine, dr.vet.med., učenici su u samoj klaonici mogli upoznati kako izgleda obiteljski obrt koji se bavi proizvodnjom i preradom mesa i mesnih proizvoda. 

 

Pogledaj u foto-galeriji

Za vježbe su pripremljene polovice telećeg trupa i pripadajući organi: jetra, slezena, dušnik s plućima, srcem i prsnom žlijezdom te glava. Veterinarski inspektor je učenicima objasnio i pokazao tijek pregleda trupova i organa, a zatim su učenici i sami obavili inspekciju trupa koja podrazumijeva ocjenu iskrvarenosti, boju mišićnog i masnog tkiva, ugojenost životinje te eventualne deformacije na kostima i zglobovima. Nakon pregleda trupa pregledani su i pripremljeni organi. Organi se prvo pregledavaju vizualno, a zatim opipom. Po propisima se zarezuju i pregledavaju limfni čvorovi glave, a po potrebi i ostali organi. Nakon obavljenog pregleda veterinarski inspektor donosi odluku o higijenskoj ispravnosti mesa i organa za javnu potrošnju i obilježava ga odgovarajućim žigom. Žig se udara na točno određena mjesta, a za označavanje se koristi neškodljiva boja. Nakon označavanja trupovi se skladište u hladnjače na 0-4°C.

 


Medicinska škola u Rijeci