2019-11-23 23:18:02

Riječka pašta i nutricionisti Medicinske škole u Rijeci

Učenici trećeg razreda programa tehničar nutricionist sa predmetnom nastavnicom Aleksandrom Ivković, dipl. ing. preh. tehn., odradili su u četvrtak 31.10.2019. praktičnu nastavu u tvornici tjestenine “Riječina”, Pik d.d.

 

Riječka tjestenina, danas Paštaria, datira od davne 1845. godine, kada su u Rijeci postavljena prva manufakturna postrojenja za proizvodnju tjestenine po uzoru na talijanske manufakture u Genovi i Napulju. Danas se tjestenina proizvodi u suvremenom postrojenju s kontinuiranim i automatiziranim tehnološkim procesom na linijama za proizvodnju kratke i duge tjestenine. PIK posjeduje i certifikate Halal za tjesteninu.
Tehnologinja Antonia Saršon Khoury je prezentirala učenicima rad cjelokupnog pogona, pokazala na primjerima gotove proizvode od krušne i durum pšenice, dobivanje različitih oblika te nas provela cijelim pogonom. Obišli smo i pakirnicu te vidjeli načine pakiranja u različitu ambalažu te deklariranje svakog proizvoda.
Da bi učenje bilo potpuno, pobrinula se gđa Dinka Kaurloto koja nam je objasnila ulogu i važnost laboratorijskih analiza u proizvodnom procesu. Pokazala nam je postupak određivanja vlažnog i suhog glutena te na taj način povezala teorijski nastavni sadržaj s praktičnim.
Kako uvijek šećer dolazi na kraju, tako je i PIK d.d. Rijeka osigurao učenicima slatku degustaciju tradicionalnih proizvoda.
Veliko hvala na edukaciji, zahvaljujemo i na uspješnoj višegodišnjoj suradnji s PIK-om. Radujemo se slijedećem dolasku.

Hrana nije samo gorivo za naše tijelo. Hrana nisu samo nutrijenti koji pomažu njegovom optimalnom funkcioniranju. Hrana nije samo metoda smanjenja rizika od razvoja kroničnih oboljenja. Hrana nije samo alat za redukciju tjelesne mase.
Hrana je mnogo više od lijeka. Hrana je hrana. Izvor je užitka te je nerazdvojivo povezana s ljudskom psihom i socijalnim interakcijama.

Nutricionizam u zdravstvu zanimanje je budućnosti !

RavnateljMedicinska škola u Rijeci