preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
ŠKOLA ZA ŽIVOT

link

"Knjiga je vrijednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer ona sama gradi spomenike u srcu onoga koji je čita."

 

RADNO VRIJEME: ponedjeljak i čatvrtak: 13-19 sati

                         utorak, srijeda, petak: 8,30-14,30 sati

                            

tel.: 051/563 818

Knjižničarke:

  Silvana Bićanić   e-mail: silvana.bicanic@skole.hr  

 

   Kristina Orešković,  e-mail:kristina.oreskovic1@skole.hr

                        

 

 
Vijesti iz knjižnice

Marin Držić, 500 godina od rođenja

 U čast 500 rođendana ova godina je proglašena godinom Marina Držića

 

 

 

   


Marin Držić zvan Vidra rođen je 1508. u uglednoj i bogatoj dubrovačkoj građanskoj obitelji koja je već imala jednog književnika, Marinovog strica i našeg prvog petrarkista, Džoru Držića. O njegovu djetinjstvu nema podataka, ali se zna da je sa 18 godina postao klerik - crkveni službenik, budući da je preuzeo, po obiteljskom pravu, upravljanje nad crkvama Svih svetih i Sv. Petra na Koločepu od kojih je imao neke prihode.

Do tridesete godine bavio se, poput većine Dubrovčana, trgovinom zajedno sa svojim ocem. Međutim, nakon što su poslovi počeli slabiti, Marin se posvetio umjetnosti. U veljači 1538. postao je orguljaš u stolnoj crkvi u Dubrovniku, ali su mu već krajem te godine vlasti dodijelile stipendiju za studij trgovine i diplomacije u Sieni. Tamo je stekao velik ugled, naime, izabrali su ga za jednogodišnjeg rektora studentskog doma, a postao je i vicerektor sveučilišta.

O tome da se baš nije bavio trgovinom i diplomacijom, već komedijom, govori i jedan policijski zapis iz 1542. po kojem ga je policija zatekla kako glumi ljubavnika u jednoj predstavi održanoj u privatnoj kući. U ono vrijeme su predstave, iz političkih razloga, bile zabranjene.

Nakon povratka u Dubrovnik, s prezirom odbacivši trgovački posao, u idućih desetak godina napisao je svoje najpoznatije komade. No upao je u dugove jer je bio skloniji trošenju nego zarađivanju, ali je i stekao mnoštvo neprijatelja među onim škrtim, pohlepnim i licemjernim dubrovačkim bogatašima i trgovcima koji su se prepoznali kao likovi u njegovim komedijama.

Kako je ostao bez potrebne podrške, Držić je prestao stvarati te je 1562. otišao u Veneciju gdje je radio kao kapelan mletačkog nadbiskupa. U pismima upućenima firentinskom knezu Cosimu I. Mediciju 1566. godine, pun ogorčenja na dubrovačku vlast, senatore naziva čudovištima, a Cosima moli da ih silom svrgne i pučanima dâ udio u vlasti. Umro je 1567. u Veneciji, a pokopan je u bazilici San Giovanni e Paolo.

Najpoznatija djela su mu, osim 'Skupa', pokladna igra 'Novela od Stanca', komedija 'Dundo Maroje', tragedija 'Hekuba' te pastirska igra 'Tirena'.


Izvor: t-portal

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Silvana Bićanić   datum: 10. 5. 2008.

    

Medicinska škola u Rijeci ima razvijenu misiju koja je proizašla iz duge i bogate medicinske prakse u Gradu Rijeci koja je formirala visoko kvalitetnu obrazovnu instituciju za potrebe zdravstvenih kadrova unutar Republike Hrvatske . Škola ima regionalni i nacionalni značaj. Medicinska škola u Rijeci obrazuje zdravstvene brandove u suvremenom hrvatskom odnosno europskom okruženju prema potrebama tržišta rada.

Ravnatelj

Alen Vukelić,dr.med.

 

Od 7. rujna 2015. godine smo u novoj vlastitoj zgradi u secesijskom stilu na adresi Braće Branchetta 11a između Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci.U neposrednoj blizini nalazi se i naš drugi objekt u sklopu KBC-a na adresi Cambierieva 17. 

 


e-Dnevnik

Korisni linkovi
Poučavanje

Ministarstva
 • MZO

Agencije
 • AZOO
 • ASOO
 • NCVVO

Upisi u srednju školu

Projekti

Info


EMA


Katalog knjižnice

TražilicaAnketa
Želim se upisati u smjer:


preskoči na navigaciju