preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Rijeka
Vijesti

Posjet učenika I-3 i III-3 razreda smjer veterinarski tehničar skloništu za nezbrinute životinje Dumovec i slatkovodni akvarij Aquatika u Karlovcu

Već  tradicionalno povodom obilježavanja Međunarodnog dana zaštite životinja učenici iz smjera veterinarski tehničar posjetili su sklonište za nezbrinute životinje Dumovec.


Ove godine učenici su osmisllili projekt kojim su željeli potaknuti i druge na razmišlljanje o udomljavanju starijih pasa. Naime ,svake godine zbog različitih razloga :odlaska vlasnika na godišnji odmor,bolesti vlasnika ili jednostavno zbog toga što postaju teret vlasniku veliki broj starijih pasa budu napušteni i ostavljeni. Postoji i određeni broj štenaca koji nemaju sreće ,često puta crni psi koji većinu svoga života provedu u nekakvo azilu. Učenici su si uz pomoć nastavnice stručnih predmeta Martine Weinberger-Viljušić  dali truda i otkrili koji su razlozi i prednosti udomljavanja starijih pasa.Između ostalog izabrali su jednog psa starog oko 8 godina imenom Wilko koji je ostavljen u blizini Dumovca  i odlučili su mu biti kumovi. Organizirali su humanitarnu akciju u kojoj su pekli  i prodavali kekse i objašnjavali zainteresiranim ljudima da su stariji psi vrlo ugodno društvo,manje zahtjevni od štenaca,naučeni i socijalizirani na život sa drugim psima.Većina starijih pasa znaju hodati na uzici ,nije im potrebno dugo istrčavanje i zapravo samo traže hranu ,vodu i društvo ljudskih prijatelja. U humanitarnoj akciji su skupili  novčanu donaciju koju smo uplatili skloništu Dumovec za potrebe veterinarske skrbi.

Konačno u četvrta 04.listopada otišli  smo  posjetiti  Wilka u sklonište.Tamo nas je dočekalo ljubazno osoblje skloništa Dumovec . Predavnjem su nam približili sve poslove kojima se bave u skloništu, od spašavanja svih vrsta  domaćih ali i divljih životinja koje često stradaju u prometu,smještanjem u skloniše i pružanje potrebne veterinarske skrbi,kastracije pasa koji se spremaju za udomljavanje,svakodnevna briga o velikom broju pasa u čemu im veliku pomoć pružaju volonteri  i još puno toga.

Nakon predavanja učenici su upoznali Wilka i družili se s njime. Wilko je iako je stariji i djelomično slijep bio jako uzbuđen i zbunjen zbog poklonjene pažnje tolikog broja djece. Osim Wilka učenici su obišli cijelo sklonište i svatko je izabrao jednog svog miljenika i njegove podatke podjelio preko društvenih mreža kako bi se proširila informacija o potrebi za njihovim udomljavanjem. Nadajmo se da će ova akcija potaknuti ljude da razmišljaju o udomljavanju starijih pasa i da će bar jedan pas kojeg smo vidjeli naći svoj zauvjek dom i svoga vlasnika.

Nakon toga uputili smo se prema Aquatici slatkovodnom akvariju u Karlovcu. U Karlovcu su nas dočekali stručni vodići koji su nas proveli kroz akvarij koji predstavlja floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre. To je jedinstveni  akvarij nastao u sklopu EU projekta pod nazivom „ Slatkovodni akvarij i muzej rijeka- Kaquarium“. Temelji se na ideji podjele rječnog tola na gornji, srednji i donji. U spiljskom sustavu prikazane su endemske vrste riba uz krške krajeve i podzemna staništa.U najvećem akvariju nalaze se  migratorne  vrste riba koje potječu još iz vremena  dinosaura. Stajačice su predstavljene barama i močvarama koje obiluju raznolikim biljnim i životinjskim vrstama.nakon stajačica slijedi akvarij sa stranim vrstama riba, od kojih  je većina invazivna i ugrožava naše domaće vrste. Posljednji akvarij prikazuje krški fenomen stvaranja sedrenih slapova . Imali smo povlasticu pogledati laboratorij i popratne prostorije u kojima se nalazi jedna od najsuvremenijih  kompjuterskih  akvarijskih tehnologija.  Važno je napomenuti da ovaj komleks ima i kongresnu dvoranu, znanstvenu knjižnicu suvenirnicu i  dječja igrališta . Ovo je mjesto edukacije i mjesto okupljališta  ljubitelja prirode.

                                                                                                                              Martina Weinberger-Viljušić dr.med.vet. i Božica Vičević dr.vet.med.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Silvana Bićanić   datum: 15. 10. 2018.

 

Dragi korisnici,

za potpuni pristup našim stranicama koristite CARNet-ove korisničke podatke. Podatke možete zatražiti kod svog web administratora u školi.

Web administrator:

Bosiljka Jelača, prof.

 

P.S. Ako se ne logirate ostajete bez sadržaja dostupnog registriranom korisniku.

  


Od 7. rujna 2015. godine smo u novoj zgradi na adresi Braće Branchetta 11a. 


Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Vremenik pisanih radova

Katalog knjižnice

e-Dnevnik

Korisni linkovi
Poučavanje

Ministarstva
 • MZOŠ

Agencije
 • AZOO
 • ASOO
 • NCVVO

Upisi u srednju školu

Projekti

Info


Tražilica

Google

Anketa
Želim se upisati u smjer:Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Forum
preskoči na navigaciju